Kend din mad: Undervisningsforløb til mellemtrinet
Madkultur
Eleverne tages med ud på en madrejse, og ser på madkultur hele verden rundt. De kommer tilbage til Danmark, hvor de skal forholde sig til egne madvaner og reflektere over den madkultur, som de selv er en del af. Eleverne får et historisk tilbageblik, men vil også kigge ind i fremtidens madkultur.
Produktion af grøntsager
Eleverne får et indblik i, hvordan spiselige afgrøder dyrkes, og hvilke krav der stilles til planterne. Forløbet kommer omkring naturens kredsløb, fotosyntesen, vækstfaktorer og grøntsager. Eleverne kan i dette forløb blive gartnere for en dag.
-
pdfLærervejledningDownload pdf (3,5 MB)
-
pdfElevmaterialeDownload pdf (17,0 MB)
-
pptxOplægDownload pptx (298,2 KB)
-
pdfForslag til dagsprogram (til gartneriet)Download pdf (200,2 KB)
Food Designer
Undervisningsforløbet tager eleverne igennem en innovationsproces om mad og madspild. Arla beder eleverne om hjælp til at være innovative omkring det at designe en yoghurt: fra en unik smag til klimavenlig emballage og markedsføring af yoghurten.
Find materiale til forløbet på arla.dk
Supply Chain
Eleverne får indblik i, hvordan forsyningskæderne for frugt og grøntsager ser ud, og på den måde indsigt i vejen fra jord til bord. Eleverne skal afprøve forskellige måder, at opbevare frugt og grøntsager på med henblik på at mindske madspild.
Grøntsagsdyrkning
Dette forløb handler om grøntsagsdyrkning og hvad planter behøver for at vokse. Eleverne skal lave kompost, de skal undersøge processen, og se hvad komposten til sidst kan bruges til. Forløbet kommer omkring livet under jorden, og eleverne får indblik i mikroorganismer, og hvad de kan og gør.
Sæsonens råvarer og forlængelse
I et samarbejde med Restaurant Domestic i Aarhus, får eleverne et indblik i, hvordan man kan bruge sæsonens frugt, bær og grønt, og hvordan restauranten kan forlænge sæsonen gennem forskellige konserveringsmetoder. Eleverne får kendskab til og praktisk erfaring med forskellige konserveringsmetoder med opskrifter fra Restaurant Domestic.
Bæredygtige madpakker
Forløbet sætter fokus på bæredygtighed gennem elevernes madpakker. Eleverne kommer omkring Verdensmålene og begrebet bæredygtighed. I praksis opsamler eleverne skrald og madspild fra deres madpakker og laver en affaldskirkegård. Eleverne ser også på om madpakkens indhold og indpakning kan blive mere bæredygtig.
Lad os sanke, lad os bage brød
Eleverne guides ud i naturen for at sanke blommer, krabber og tang, som skal bruges i materialets lækre opskrifter. Eleverne lærer at bage et perfekt brød, og får viden om hæveteknikker og kemiske processer i brødbagning igennem praktiske forsøg.